Метеоритът над Челябинск тежал 20 тона

Руските специалисти успели да съберат около 3 килограма отломъци

Метеоритът, който на 15 февруари се взриви над Сибир, ще бъде наречен официално „Челябинск", заяви на пресконференция в Москва академик Ерик Галимов, директор на Инстута по геохимия и аналитична химия. По-рано имаше вероятност той да се казва „Чебаркул" - на езерото, в което паднаха осколки от него.

 

Метеоритът се откъртил от огромен астероид. Преди няколко милиона години се ударил в друг космически обект, в резултат на което по метеорита се появили цепнатини. Заради тази особеност при падането на „Челябинск" е имало такъв мощен взрив, обяснява Галимов.

 

Мощността на взрива е няколко килотона. Първоначалната маса на „Челябинск" пък била 1000 тона, но до Земята са достигнали едва десет на сто. Останалата част се превърнала в прах и се разпръснала в атмосферата. Там метеоритът губи 90 на сто от масата си. Същото става и с енергията.

 

В състава на „Челябинск" са открити оливин и ортопироксен, железни и никелови сулфиди, както и самородни метали като камасит и тенит.

 

Руските специалисти успели да съберат около 3 килограма отломъци от метеорита, известно количество от него е попаднало в ръцете на любители, пише „24 часа”.

 

"Събирането на парчета от метеорита бе като излет за гъби- разказва Дмитрий Бадюков, зам.-шеф на лабораторията по метеоритика ГЕОХИ. - Вървяхме в снега и търсехме подозрителни белези. Отломъците са се разпилели на площ с дължина 100-150 км и широчина 20 км." Академик Галимов прогнозира, че през пролетта, когато снегът се стопи, ще бъдат намерени още отломъци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов