ЕС готов да обсъжда терористистична организация ли е "Хизбулла"

Могат да се предприемат редица мерки чрез различни канали, обяви Мая Коциянчич

Европейският съюз може да обсъди въпроса за включването на "Хизбулла" в списъка с терористични организации след обявяването на резултатите от разследването на терористичния акт в Бургас, заяви представителят на външнополитическата служба на ЕС Мая Коциянчич.

"ЕС и страните-членки ще обсъдят възможните варианти за действие. Обсъждането на въпроса за включването в списъка е един от възможните варианти. Освен това, могат да бъдат предприети мерки чрез различни канали, включително Европол и Евоюст, а също така съдебни, политически и дипломатически акции", заяви тя пред журналистите в Брюксел.

Както е известно българските власти обявиха, че ливанската шиитска групировка "Хизбулла" стои зад атентата на летище Бургас, при който загинаха петима невинни израелски туристи и един български гражданин, шофьор на автобуса, с който са пътували чужденците.

Веднага след това външният министър на ЕС Катрин Аштън заяви, че въз основа на резултатите от разследването на терористичния акт Европейският съюз ще си направи изводите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов