Атаките срещу Доган и Баретата са вътрешни въпроси, определи ЕК

Европейската комисия очаква българските власти бързо да изправят извършителите на покушенията пред съда

Европейската комисия оповести критичен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния, предаде БНР. Комисията продължава да вярва, че Букурещ изпълнява изискванията за присъединяване към Шенгенското пространство и ще представи следващ доклад за страната до края на годината.

 

Румъния  е изпълнила само част от препоръките на ЕК. Тя иска от Букурещ още мерки срещу корупцията, оттегляне на министри, за които има съмнения за корупция и конфликт на интереси и по-ясен регламент за имунитета на парламентаристите, за да не служи той като политически чадър.

Поставя се и въпроса с медиите, чиято свобода е под въпрос, а някои от тях, според комисията, се използват за политически натиск.

Липсата на респект към независимостта на съдебната система и нейната нестабилност са повод за тревога, отбелязва още ЕК.

 

България не е била обсъждана на на днешното заседание на Колежа на комисарите. Само говорители на ЕС определили  като вътрешни въпроси атаката срещу Ахмед Доган и вчерашната стрелба пред Съдебната палата в София. Комисията очаква българските власти бързо да изправят извършителите пред съда.

 

Доклад за нашата страна ще има през декември. Българските власти знаят добре какво се очаква от тях дотогава.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов