Двама от НСО аут заради гафа с Доган

Уволнените гардове са началниците Георги Занев и Георги Райков

Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са уволнени дисциплинарно заради инцидента с Ахмед Доган, обяви началникът на службата генерал Тодор Коджейков.

Уволнените са Георги Занев и Георги Райков, единият е началникът на екипа за лична охрана на лидера на ДПС, а другият - началник на екипа от гардове, който е отговарял за сигурността на  конференцията на ДПС в НДК.

Коджейков посочи, че авангардът са хората, които подсигуряват подстъпите към охраняваното лице.

"Те не трябва да допуснат лице да премине през тях, а ако допуснат, трябва да уведомят – имаме вътрешни сигнали за уведомяване, радиостанции и други", заяви шефът на НСО.

"Когато лицето премине, те уведомят охраната, тя тогава ще има нужното време да реагира, и да бъде по-адекватна в действията си. Началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра, да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят.

За всяко действие началникът на авангарда носи своята отговорност, той определя местата на постовете", категоричен е Коджейков.

По думите му веднага след инцидента с насоченото от Октай Енимехмедов оръжие служителите са действали адекватно.

"След случилото се всички мерки бяха взети от страна на НСО и от страна на служителите на МВР, за да протече мероприятието нормално", каза още генералът и настоя за законодателни промени, които да позволят на гардовете на НСО регламентиран използване на повече средства, в това число – белезници.

Генералът обаче не коментира действията на симпатизантите и делегатите на ДПС, които веднага след инцидента, скочиха и смазаха от бой нападателя на Доган.

Тодор Коджейков допълни, че наказания има и за всички служители на НСО, за които са установени нарушения по време на Осмата национална конференция на ДПС.

"Всички, присъствали в залата, за които са установени нарушения за тяхното действие или бездействие, установени са нарушения на абсолютно всички правила, са наказани, ще бъдат свалени от екип, и наказанията са по степен на виновност", каза той.

Генералът обяви още, че не счита, че трябва да си подаде оставката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов