Протест в четири града срещу застрояването на Черноморието

Мисия София

17-01-2013, 07:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Втори за седмицата протест днес, този път в София, Пловдив, Варна и Бургас

За втори път тази седмица защитници на природата излизат на протест в защита на българската природа днес, като желание да се включат са изявили хиляди. Шествия ще се състоят в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Под надслов "Долу ръцете от Черноморието", акцията в столицата ще се проведе както и тази преди три дни. Протестиращите ще се събират пред "Попа" в 17.30 часа, след което ще тръгнат към сградата на Народното събрание, където в 18.30 часа ще опънат плакати и заявят исканията си.

Гражданите искат незабавно създаването на Национален парк "Българско Черноморие", в който да бъдат защитени Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Св. Ана, Крапец, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос - брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо".

"Настояваме за промени в законите, които да ни дадат достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове, за да можем да спираме подобни строежи преди да дойдат багерите и да унищожат всичко. Настояваме строежът на Иракли да бъде спрян окончателно", казват протестиращите.

На 15 януари експертите от Министерството на околната среда и водите излязоха със становище, че местността "Иракли - Емона" няма да бъде защитена територия, тъй като това е "нецелесъобразно" и "безсмислено". Аргументът им е, че плажът на Иракли попада в друг вид защита – зонирана. Разликата между двете обаче е, че в защитената територия строителството по закон е абсолютно забранено, а в защитена зона, то може да се разреши, припомня БГНЕС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов