Ето го! Флагът ни на Южния полюс

Общество

08-01-2013, 16:06

Снимка:

Български Антарктически институт

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българският флаг вече гордо се вее на Южния полюс

Проф. Христо Пимпирев гордо позира с родния трибагреник

Проф. Христо Пимпирев изпрати снимка с българското знаме на самия Южен полюс, след като сутринта антарктикът ни остави родния трибагреник на най-южната точка на Земята.

Пимпирев участва в международната експедиция посветена на 100-годишнината от достигането на Южния полюс от Роуалд Амундсен и Роберт Скот.

На командира на американската база "Амунсен-Скот", разположена на самия Южен полюс, професорът е подарил възпоменателен плакет на Българската антарктическа станция "Св. Кл. Охридски".

Двамата с монголския проф. Дугержав вече се аклиматизират успешно в лагера след пристигането си от Южния полюс, където прекараха на палатка.

Очаква се двамата да се завърнат на 10 януари вечерта в Пунта Аренас, откъдето с автобус ще продължат за Ушуая и с испанския кораб "Есперидес" ще се включат в редовния ход на 21-ата Българска Антарктическа Експедиция на остров Ливингстън.

На 10 януари от летище София пък излита поредната група от 12 участника в Българската експедиция. Сред тях са младите биолози Ралица Зидарова и Благой Узунов, както и известните ни алпинисти Дойчин Боянов и Александър Шопов, които ще развият спечеления от тях проект за изследвания на аклиматизацията на човешкия организъм при екстремни условия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов