Стотици помагат на бебето в кома

Мисия Пловдив

09-12-2012, 16:31

Снимка:

Личен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ваксина вкара бебе в кома

Откриват благотворителен мобилен номер за помощ с СМС-и и PayPal сметка по настояване на сънародниците ни в чужбина

Малкият Филип от Пловдив, за който Plovdivutre.bg пръв от новинарските сайтове разказа, успя да отвори сърцата на хиляди хора у нас и в чужбина. Към родителите му Светла Пенкова и Игнат Славков заваляха окуражаващи думи и реална помощ.

Малкият мъж повече от година е в кома заради лекарска грешка. По-рано поставена задължителна ваксина срещу морбили обрича Филип на дълъг сън – след преждевременната манипулация мозъчната му дейност спира, но органите му продължават да действат нормално. Детето изпада в така наречената будна кома.

Родителите са решени да го пратят на лечение в Русия, където да му бъде направена трансплантация на стволови клетки. Целта е да ''събудят'' мозъка на детето и то отново да отвори очички. Само първият курс на манипулацията ще излезе между 18 и 25 хиляди долара. Затова семейството на детето обяви публично дарителска сметка.

След публикацията ни за злощастната ваксина, съдбата на семейството на Филип трогна хора от цялата страна. Сънародниците ни предложиха в коментари под статията да се открие благотворителен номер за СМСи, а колегите ни от националните телевизии ни се обадиха с желание да разкажат за случая.

„За по-малко от два дни по сметката на Филип са преведени 3500 лева'', похвали ни се благодарната майка още в петък. Работи се и по идеята за благотворителен номер за СМС -и, защото за повечето български семейства това е най-удобният вариант за изпращане на сума.

Българите в чужбина настояват за откриването на PayPal акаунт. ''Вече го направихме, но е нужно технологично време, за да заработи'', обясни майката на Филип. Plovdivutre.bg се ангажира да публикува двата нови начина за помощ.

У нас няма клинични пътеки за случаите в будна кома, нито клиники и центрове за рехабилитация. За това над леглото на Филип 24 часа бди баба му, а на майката и таткото се налага да работят, за да осигурят немалката поддръжка на единственото си дете. На месец за вливките, хранителните добавки и рехабилитацията на семейството са нужни около 1500 лева. Тъй като детето има проблеми с очите и всеки месец е нужно да сменя лещите си, призоваваме оптики, които искат да подадат ръка, да се свържат с родителите на Филип. На страницата във Фейсбук ''Да помогнем на Филип да се събуди'' всички желаещи могат да предложат помощ. Plovdivutre.bg подкрепя каузата и ще публикува всичко, свързано със състоянието на детето. Надяваме се скоро да ви зарадваме със заглавие ''Филип се събуди''.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов