Гневът на мравките

Без цензура

30-11-2012, 00:07

Автор:

Анонимен

Всичко от Автора

Някога бях добър човек.

Има два типа избиратели. Такива, които гласуват за мен и такива, които не ме познават. Не съм го измислил аз, но пък идеално ми пасва. Реших да се кандидатирам и аз. Роден от недоволството, от протестните кампании във Фейсбук, от споделеното на маса, на опашките за ток и помощи, от спотаения гняв. Нямам име и не ми и трябва. 

Някога бях добър човек. Вярвах в държавата, в системата, в правата. Мислех, че и държавата вярва в мен. В децата ми, които възпитах, отгледах и учех, че трябва да са добри хора. И някой ден да работят. За България. Годините минаваха и като че ли всяка сутрин се събуждах по-голям...длъжник. Длъжник на себе си, защото нямах време да преценя къде съм и от какво има най-голяма нужда душата ми. Длъжник на близките си, защото колелото се въртеше все по-бясно и миговете споделеност ми се изплъзваха. Длъжник и на десетките институции, разбира се, които чакаха да направя поредното задължително плащане. И малко по малко онзи добрият взе да ми се подхилква. Посочи ми как да бягам от дълговете. Измамно, временно. Посочи ми, че децата ми могат да отидат да работят в чужбина. Защото там можело някой да ги оцени. Научи ме дори, че и за България да се бачка все някога се стига до стачка. Спрях да вярвам в правосъдието, когато убиец на дете получи условна присъда.
Скапана държава и някакъв измислен живот. Не е моя. Имам чувството, че съм влязал в тоя филм за малко и всеки момент ще изляза. Съдбата ще измисли начин. В краен случай режисьорът ще ме пише умрял. Лош човек ли станах?
За това си мисля да се кандидатирам. За да питам другите. Ще обява в кампанията си, че съм лош. Да видим опонентите как ще ме опровергаят.
Може дори да стана по-известен от Джон Стайнбек. Защото ще напиша "За дупките и хората". Да видим колко ще се чете тогава неговата "За мишките и хората". Не искам да си имам ферма. Целя се по-високо. Община да е. Дупки поне винаги е имало и ще има. Непреходна тема. Като за конете и циганите. Но там няма да се изказвам, че ще стана много по-лош. Снишаваме се, снишаваме се. Дори буря да няма. Така правели тез, дето им викат печелившите.
Едно ми е такова размечтано. Кметски безтегловно. По-добре май да стана господар на ветровете. Тогава със сигурност онези, които ме познават, ще гласуват за мен. Защото ще им е съвсем ясно какво мога. От нежния бриз до урагана. На финала да видим кой ще гаси лампите. На онези, който препрочитат "Гневът на мравките".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов