ГЕРБ и БСП равни според проучване на "Медиана"

Новините

15-10-2012, 15:03

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Почти всички останали партии губят подкрепа, само ДСБ бележат ръст от 1 на сто и печелят доверието на 2.3% от хората.

Позициите на ГЕБ и БСП се изравняват според последното изследване на социологическа агенция "Медиана", публикувано днес в "Труд". Подкрепата за управляващите спада на 20.7%, като през юли е била 24.8%. Агенцията отчита през октомври 20.6 % подкрепа за социалистите при 19.6% за юли.

Дали това е срив, началото на срива или просто необясним временен гърч във всенародната любов към премиера, предстои да видим, коментира шефът на агенцията Кольо Колев.

Изследването на "Медиана" е сходно с последните данни на "Алфа рисърч" по отношение на подкрепата за управляващата партия. Наскоро от "Алфа рисърч" измериха също сериозен спад на управляващите - от 22.3% за юни на 21.4% за септември. По-сериозно разминаване има при социалистите - докато според "Алфа рисърч" БСП пада от спада от 18.4% през юни до 16.1% през септември, то "Медиана" мери завишение и достигане до 20.6%.
Разминаването при левицата идва от избора на Сергей Станишев за лидер на партията на европейските социалисти на 29 септември. Станишев придобива легитимност чрез избора си, а заедно с него и БСП - нещо като морална индулгенция, смята Колев, цитиран от Дневник. И отбелязва, че мнението на чужденците е важно в България. В същото време останалите му колеги вероятно не са отчели този избор заради това, че са мерили преди  избора на Станишев.

Шефът на "Медиана" обяснява по-сериозния спад за ГЕРБ с "пълната каша", сътворена от управляващите около бюджета, заплатите и пенсиите. Засили се усещането, че няма пилот в самолета, това е най важното - нарастващото усещане за "патета в кълчища", каза Колев.

Почти всички останали партии губят подкрепа, сочат още данните на "Медиана". Само ДСБ бележат ръст от 1 на сто и печелят доверието на 2.3% от хората и РЗС - с 0,6, достигайки 1,1%. С 1 процент пък пада подкрепата за формацията на Меглена Кунева "България на гражданите", която се харесва на 6.4% от попитаните.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов