Лили Павлова стана кръстница на костенурче от остров Св. Анастасия

Архив Бургас

21-09-2012, 11:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Животинчето е от защитен вид и бе открито от кмета Николов по време на разходката с лодка до бургаския остров

На малка костенурка защитен вид стана кръстница министър Лиляна Павлова по време на визитата си до бургаския остров Света Анастасия, предаде репортер на БургасУтре.

Животинчето бе открито от кмета Димитър Николов, а регионалният министър реши да го нарече Анастасия, на името на мястото, което неговият вид обитава. Костенурчето е малко, колкото шепичка и е защитено от закона.

С посещението на бургаския остров и детайлно запознаване с проекта за възстановяването му продължи днес двудневната визита на Павлова в Бургаско.

"Това е първият за България проект по програмата  „Културно-историческо наследство" с такъв нестандартен транспорт - хидробус", заяви тя след като научи подробности за амбициозните намерения на общината от кмета Димитър Николов.

Както БургасУтре вече писа проектът предвижда на острова да има манастирска лекарна, която ще предлага билкови отвари по стари рецепти. Ще бъде възстановен храмът, който датира от преди IX век, както и ресторантът, където ще се сервират ястия по 150-годишни рецепти.  

Стаите в стария метох ще бъдат възстановени и подходящи за преспиване, а на пристана ще има място за няколко лодки. Проектът е на стойност 3,2 млн. лв., отпуснати от ЕС, и трябва да бъде завършен до юли догодина.

В допълнение местната администрация планира съвместен проект със Созопол, който да включва маршрутни разходки и до тамошния остров Св. Иван, съобщи още кметът Николов. Идеята морската община да кандидатства по проект в следващия програмен период от 2013-а г. и двата острова, които притежават едни от най-старите християнски храмове у нас, да бъдат обединени в общ маршрут.

Огромни вълни и силен вятър забавиха с час връщането на групата обратно в Бургас. Малко по-късно Павлова все пак успя да се върне на брега, ескортирана от катер на Гранична полиция.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов