Ходорковски: Делото срещу Pussy Riot е средновековно

Архив София

07-08-2012, 11:20

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"Болезнено е да наблюдавам събитията в Хамовническия съд в Москва, където съдят Маша, Катя и Надя," пише Ходорковски в изявление на интернет страницата си.

Бившият петролен олигарх Михаил Ходорковски, който бе съден в същата съдебна зала като момичетата от Pussy Riot, призова за снизходителност заради младата им възраст и заяви, че начинът по който те са съдени е срам за Русия, съобщи Дневник.

"Болезнено е да наблюдавам събитията в Хамовническия съд в Москва, където съдят Маша, Катя и Надя," пише Ходорковски в изявление на интернет страницата си. "Думата "съдят" тук може да бъде използвана само в смисъла, в който са я използвали средновековните инквизитори."

Pussy Riot са обвинени в хулиганство по религиозна ненавист за импровизираното им изпъление на "пънк молебен" в катедралата "Христос Спасител" в Русия през февруари. Част от текста на песента съдържаше думите "Богородица, изгони Путин," а много православни християни смятат действията на пънкарките за оскърбителни към вярата им. Ходорковски обаче подкрепя каузата им.

"Грешките на радикализма може да бъде извинени с младата им възраст," заяви той. "Призовавам всички мислещи, образовани и просто добри и учтиви хора да изпратят слова на надежда на момичетата," пише в обръщението на бившия олигарх.

Ходорковски, който е съден по време на второто дело срещу него в същия съд, си спомня прежияваното. "Знам какво е в аквариума в съдебна зала номер седем. Те го направиха специално за нас. Чувстваш се като тропическа рибка. Горещо е. Климатикът не преминава през стъклото."

Ако Pussy Riot бъдат осъдени трите жени, две от които с малки деца, може да получат до седем години затвор. Първата седмица от протеста срещу тях, който започна на 30 юли, раздели руските православни. Някои от тях призовават за прошка, но други настояват за строго наказание. Според защитата на трите жени процесът се движи бързо и решението на съда може да бъде произнесено още тази седмица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов