Влади Въргала: Шепа малоумници ни вкараха във война с Босна

Архив София

25-07-2012, 12:43

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Известният фен на Левски коментира изцепките на част от привържениците, които вдигнаха в мача срещу босненския Сараево скандални транспаранти.

Българският актьор и режисьор Владислав Карамфилов, по-известен с прякора си Влади Въргала, коментира пред vsekiden.com изцепките на част от привържениците на Левски, които вдигнаха в мача срещу босненския Сараево скандални транспаранти.

Влади, който е луд фен на Левски, сподели следното:

Аз съм твърдо против всякакви прояви на футболна агресия, на хулиганство и насилие. Спортът е забавление, развлечение, нещо, което трябва да ни свързва, а не да праща две страни да воюват помежду си. Спортът е символ на мира между народите, затова и едно време всички войни са спирали, докато траят олимпийските игри. Трябва да мерим силите си на стадиона, а не в ръкопашни битки с фенове на противниковия отбор.
Случващото се между привържениците на моя любим отбор "Левски" и този на босненския "Сараево" е поредното доказателство колко голяма беля могат да причинят шепа лумпени. С действията си те стават обществен проблем. Още си спомняме за феновете на "Ливърпул", които удариха един наш сервитьор в главата. Сещам се и за онези хулигани, които хвърлиха бомба и осакатиха едно момиче. Има още хиляди неща, които оставят страшно петно върху светлината, която трябва да идва от спорта като цяло. Но това е проблем в цял свят и е неизбежно - не е присъщо само на една нация. За съжаление този симптом се лекува, но не може да се излекува. Простотията е толкова заразна и увличаща, че дори да не си лумпен, в един момент приемаш всичко за лична обида и си готов за саморазправа.
Плакатът "Ратко Младич и Аркан ви е*аха. Сега на ред сме ние", който нашите опънаха на стадион "Георги Аспарухов", е пълно малоумие. Как може да се гавриш с болката на едни хора, над които е било издевателствано?! Какво общо има това с футбола? Затова преди следващата среща трябва да има едно категорично извинение от наша страна, което да бъде подкрепено от всички - и от фенове, и от ръководство, и от футболисти. Иначе в Сараево ще се лее кръв - може да има не само ранени, ами и убити. Сигурен съм, че вече се готвят за боевете и се настройват един друг. Вижте само какво направиха с нашия национален герой - Васил Левски - поиграха си на бесенка с Апостола.
Страшно глупаво е, че от един плакат на десетина малоумници стана вражда между държавите. Това е насаждане на етническа и религиозна основа. В закона е записано, че за такова нещо се предвижда затвор. Размяната на тези грубости ще остане в отношенията между двете държави и за в бъдеще. Както едно време имаше огромна омраза между София и Пловдив по напълно неясна причина. Една инфантилна постъпка поражда след себе си поредица от конфликти, от които няма никакъв смисъл. Да се превъзпитат футболните хулигани е невъзможно, защото тези, които са направили плакатите, не могат да осъзнаят постъпката си. Те се радват, че присъстват в публичното пространство и са станали "известни". Ти, за да направиш такова нещо, значи се гордееш с това. Просто е необходимо да се предприемат твърди мерки срещу вандализма. Това че има неориентирани социални елементи, които са решили да съобщят на света, че има тъпи хора - не бива да ни засяга. Защо заради това нещо да страдат всички, които обичат спорта, но са решили по друг начин да се изявяват - например да бъдат публично полезни? Аз имам толкова приятели от други отбори, трябва ли да ги приемам за врагове?



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов