Първият билярд турнир събира майстори в мола

Архив Бургас

03-07-2012, 11:26

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

"Бургас е градът, който най-много помага за развитието на тази игра, така че спокойно можем да го наречем столица на билярда“, заяви председателят на Българска билярд федерация Иван Каменарски.

Първият по рода си турнир по билярд ще събере майстори на щеката от 13 страни на международно първенство в Мол Галерия през уикенда.

"Утвърдена практика при билярдните състезания навън е да се играе в големи търговски центрове, но в България го правим за първи път. Бургас е градът, който най-много помага за развитието на тази игра, така че спокойно можем да го наречем столица на билярда“, заяви председателят на Българска билярд федерация Иван Каменарски.

Наред с най-добрите интернационални състезатели, в дисциплината Пул 10-та топка, умения на масата ще покажат и родните надежди републиканските шампиони Станимир Русланов и Мария Левова.

7 000 лева ще отпусне общината като съорганизатор на новаторската инициатива. Освен това победителят ще спечели квота за участие в турнир от най-висок ранг, с награден фонд от 50 000 долара, който ще се проведе в Москва.

„Българска билярд федерация е първата у нас, спечелила финансиране от Европейската комисия със спортен проект на стойност 166 000 евро. В него тя си партнира с билярдните федерации на Полша, Словакия, Чехия и Румъния. За провеждане на обучението по проекта Българска билярд федерация избра град Бургас“, каза още Иван Каменарски.

Специален гост на мероприятието ще е изпълнителният директор на Световната Пул Билярд Асоциация – Марчин Кжемински.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов