За явлението 9gag или новата виртуална страст

Архив София

23-06-2012, 15:14

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

9gag е американски развлекателен сайт, където се качват снимки. Дотук нищо кой знае какво. Само че 9gag е нетипичен, различен и винаги разпознаваем сред многото свои събратя.

В последно време надали има човек, сърфиращ в интернет, който да не е попадал на изображения от 9gag.

Ако такива все още има, въпреки че не ми се вярва, ще ви запозная с явлението, покорило социалните мрежи и целия виртуален свят.


9gag е американски развлекателен сайт, където се качват снимки. Дотук нищо кой знае какво. Само че 9gag е нетипичен, различен и винаги разпознаваем сред многото свои събратя.
В основата на неговата нестандартност се крият така наречените "memes" - илюстрации с едни и същи герои, които съдържат информация, най-често хумористична, която потребители от цял свят обменят.

На пръв поглед изображенията са грозновати, неприятни, по детски наивни. Но веднъж преодолял това, човек разбира, че зад привидния анимиран хумор се крият много житейски истини, а сериозни теми, каквато е политиката, например, са умело иронизирани.

Въпреки че сайтът е американски, едва 12% от аудиторията му са тамошни потребители. Останалите са хора от цял свят. Точно в това се крие и голяма част от популярността и успеха на 9gag - обединяващата му функция. Потребителите от цял свят попадат в едни и същи ежедневни ситуации и фактът, че можеш да се посмееш с някого на другия край на планетата, задържа хората пред компютъра.

Според създателя на сайта, Рей Чан, тайната за успеха на 9gag е в опростената информация, която набляга изключително на изображенията, а текстът е сведен до минимум.

Въпреки че на пръв поглед 9gag е несериозен, битката илюстрациите да попаднат начело, е огромна. Първоначално gag-овете (картинките) отиват в категория Voting, където другите гласуват за нея, след това евентуално попада в Trending, а ако там събере още гласове - отива в Hot, където са най-харесваните и сполучливи изображения.

И все пак мотото на 9gag е "Just for fun" или, казано на български: "Само за забавление". Така че - не пропускайте да му се насладите и посмеете, когато ви е скучно. :)



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов