"Шуми Марица" срещу шума от джамията

Архив София

14-06-2012, 11:33

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Волен Сидеров заяви, че има данни за лица, проповядващи радикален ислям, които се събират в джамията

С плакати "Не искаме маанета в европейска София", "Спрете воя на имама" и под звуците на патриотични песни, националистите се обявиха против потъпкването на закона.

Това се случи тази сутрин на съвместен протест на "АТАКА" и ВМРО срещу външното озвучаване на джамията "Баня Башъ" в София. Той се проведе пред Столична община, а на демонстрацията присъстваха повечето ръководни кадри на "АТАКА", както и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, подкрепени от около 80 свои симпатизанти.

"Ние от "АТАКА" и колегите ни от ВМРО искаме да напомним на кмета Фандъкова, че външното озвучаване на джамията нарушава обществения ред", заяви лидерът Волен Сидеров.

Той каза, че има данни за лица, проповядващи радикален ислям, които се събират в джамията.
"Тези хора не признават други религии и искат да наложат исляма в една християнска страна, а спецслужбите си затварят очите", каза още Сидеров, и посочи, че дори в Кърджали, където влиянието на ДПС е най-голямо, са били наложени санкции заради външното озвучаване на джамията.

Лидерът на "АТАКА" призовава в декларация Йорданка Фандъкова и Столична община да спазват собствените си наредби и да се сложи край на високоговорителите в джамията, които притесняват живущите наоколо хора.

"Ние уважаваме и обичаме мюсюлманите, те са наша кръв и са потомци на потурчените българи, но не искаме София да се превърне в Багдад или Дамаск", каза зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Той заяви, че мюсюлманите искат нова джамия в София, под претекст, че "Баня Башъ" се е напукала от силното земетресение в София и е опасна за молещите се.
Джамбазки призова да се направи проверка кога за последно Главното мюфтийство е ремонтирало джамията.

Специално за СофияУтре Павел Шопов коментира, че националистите се борят срещу "воя" на имамите от джамиите, не само в София, а и навсякъде в България.
"В Турция камбани не бият", посочи Шопов.

"Не е приятно за българските граждани да бъдат безпокоявани с тези високи децибели" и се обяви категорично против желанията на мюсюлманите за строежа на втора джамия в столицата.

"Има места в България, където няма мюсюлмани, но се строят джамии. Целта им не е някой да се моли в тях, те са печат на ислямските радикалисти с послание: "Ние сме тук".

В края на протеста бе пуснат "звукът от джамията, тормозещ хиляди", а записът бе бурно освиркан и последван от възрожденската "Многая лета".



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов