Космически инженери от Варна спечелиха конкурс на НАСА

Архив Бургас

10-04-2012, 11:33

Снимка:

lpi.usra.edu

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Това е втори успех в конкурса на НАСА за варненските ученици от клуба към Националната обсерватория "Николай Коперник".

Екип от ученици от Варненската обсерватория спечелиха второ място в престижния международен ученически конкурс на НАСА за космически колонии, похвалиха се колегите от ВарнаУтре.бг.

В престижния форум тази година са взели участие над 300 екипа от 15 страни.

Учениците са от Математическата гимназия "Петър Берон", но се обучават в курсовете по астрономия на Варненската обсерватория, с ръководител д-р Веселка Радева, от две години. 

Това е втори успех за варненски ученици в конкурса на НАСА. През 2008 година екипът на Националната обсерватория "Николай Коперник" спечили пак второ място със своя проект „Международна космическа колония ТАНГРА”.

Тази година печелившият проект на учениците от Варна се казва Home In Space (дом в космоса). Той трябва да бъде изграден в пространството до Земята и Луната и да приюти 10 000 човека.

В проекта има специална техническа част, в която се защитава изборът на мястото, средата, формата и дизайнът на колонията. Описани са и етапите на строителството, вътрешната структура, дизайн и предназначение на модулите от колонията.

Младите космически инженери са представили изграждането на колонията по етапи, като са включили идеи за нови възможности и технологии. Специално място в проекта на учениците е отделено и на защитата от космически опасности и животоподдържащите системи в колонията.

Строителството на космическата колония ще бъде възможно след 150-200 години, пресмятат учениците, така че е обосновано използването на роботи в целия процес и роботизирани системи, поддържащи условията, необходими за живота и работата на хората. Усвояването на космическото пространство поставя нови проблеми и изисквания към човешкото общество. Създаващото се в наше време космическо право ще управлява и регулира обществото на космическата колония, на космическите бази и на цялата човешка цивилизация, която все по-смело ще усвоява пространството на собствената си слънчева система.

Българските ученици и техният ръководител - д-р Веселка Радева, отново (както през 2008-а) са поканени да представят своя проект по време на 30-тата Международна конференция на Националното космическо общество на САЩ за развиване на космическото пространство, която ще се проведе във Вашингтон от 24 до 28 май 2012 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов