700-годишен бряст от с. Нисово трети за Европейско дърво на годината

Архив Пловдив

22-02-2012, 14:33

Автор:

Мари Милкова

Всичко от Автора

Гласуването за най-обичано дърво в Европа продължава на Treeoftheyear.org до края на февруари

На трето място засега е българският участник в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2012" - 700-годишен бряст от с. Нисово, Русенско. Той е събрал 2900 гласа, обявиха от фондация "ЕкоОбщност", организатор на националния конкурс.

Гласуването за най-обичано дърво в Европа продължава на Treeoftheyear.org до края на февруари. През последната седмица броят на подадените гласове ще бъде скрит. Засега българското дърво се нарежда след унгарска липа с 5200 гласа и румънски бряст - 4800 гласа. Гласуването става след потвърждение през електронна поща, от един адрес може да се гласува само веднъж.

Столетникът от Нисово, по-известен сред местните като Дървото на желанията, спечели българския конкурс с историята за млада, сляпа танцьорка, живяла някога в близката воденица, която прогледнала, след като намазали очите й със сок от бряста, припомнят организаторите.

"Европейско дърво на годината 2012" търси дърво с история, което сплотява общността и показва ценността на дърветата в бита, културата, историята и спомените на хората. Победителят в конкурса ще бъде обявен на 1 март 2012 г., а церемонията по награждаване ще се проведе в Брюксел, Белгия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов