Суха кашлица, 37.5 и отслабване са ранните симптоми за туберкулоза

Архив Варна

21-03-2011, 08:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Първите симптоми на туберкулозата са много неспецифични – температура, и то лека до 37,5 градуса, суха кашлица, отслабване на тегло, безапетитие.

Много често такива пациенти първоначално попадат на други специалисти, докато стигнат до нас, обяснява д-р Петър Генов, уравител на познатата като тубдиспансер Специализирана болница по белодробни заболявания. Все още, за съжаление, повечето пациенти идват в по-напреднал стадий на заболяването. Причините за напредналите тежки форми най-често са свързани с подценяване на състоянието и дори с безхаберие от страна на болните за собственото им здраве, коментира д-р Генов.
Използваните за лечението медикаменти са достатъчно ефикасни. Има случаи на т.нар. “мултирезистентна туберкулоза”, когато бактерията е устойчива на един или повече от използваните медикаменти. Тогава се използват друга генерация лекарства, а болните се лекуват в Габрово.
Жълтата гостенка никога не си е отивала, показва медицинската статистика. Факт е обаче ново увеличение в броя на болните, след спада в края на 80-те години на ХХ век. За 2010 година са регистрирани 155 нови сучая, от които 13 са деца,
Последните данни показват, че всъщност няма “застраховани” срещу заразата  възрастови групи – застрашени са лица от всякаква възраст. За разлика от предишни периоди, когато се знаеше, че това е болестта на бедните, сега ситуацията е различна. Застрашени са страдащите от онкологични заболявания, ХИВ, ХБН, наркомани, пациенти с хронични белодробни заболявания без значение от социалния им статус. Туберкулозата се предава по въздушно-капков път и е заболяване на белите дробове, което обаче може да засегне всеки друг орган в човешкото тяло. За миналата година има 13 такива случая – открита е туберкулоза на плевра, на кости, на черва и на пикочо-половата система.
Има достатъчно клинични пътеки, но не са добре остойностени. Но по-големият проблем е, че т.нар. делегирани бюджети, изобщо не са съобразени нито с броя на преминаващи болни, нито с медицинските стандарти – направо са си имагинери, по някакви критерии, известни само на здравната каса, категоричен е д-р Генов.
През 2010 година се осъществи преструктурирането на тубдиспансера с управител д-р Петър Генов, в Специализирана болница по белодробни заболявания. Специалистите тук вече могат да работят с целия спектър от белодробни заболявания, а не както досега – само с туберкулозноболни пациенти. На стационара в с. Звездица му предстои ремонт със средства от здравното министерство. На втория етаж на базата във Варна предстои разкриването на ново отделение.





Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов