"Труд": Европа прати първи орган за присаждане

Архив Варна

15-10-2010, 04:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За първи път България получи орган от Европа, съобщиха за "Труд" лекари.

Към 22 ч снощи на летище София пристигна самолетът от Мюнхен, който транспортира дарения на страната ни бъбрек.

Органът е на починала 34-годишна германка. А чрез сравняване на първоначалните показатели станало ясно, че е подходящ за трансплантиране на българка на 37 години, която години се е мъчила с животоподдържаща хемодиализа.

Плановете предвиждаха докъм 2 ч през нощта в болница "Лозенец" да продължат задължителните и важни изследвания, които да потвърдят най-подходящия реципиент (получател) на бъбрека. Животоспасяващата операция бе поверена на доц. Любомир Спасов, директор на университетска болница "Лозенец". Неговият екип вече има над 65 трансплантации зад гърба си.

Дарението на органа е нормална реакция, след като България първа даде черен дроб на Германия през януари т. г. и бял дроб на Австрия през юли. За двата органа нямаше подходящ реципиент у нас.

"Връщат ни жеста с бъбрек. И това е добре, защото листата на българите, които чакат черен дроб е къса. А тази на очакващите спасение чрез нов бъбрек е много дълга", коментира пред "Труд" д-р Теодора Джалева, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, потърсена от екипа ни. Д-р Джалева добави, че както действа евродирективата за свободно движение на хора, така е и с органите, за които няма подходящи пациенти в съответната държава.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов