МВФ и Г-20 обсъждат финансови реформи

Новините

14-04-2010, 13:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Некоординирани реформи във финансовата система няма да спрат нова икономическа криза.

Това предупреди вчера Международният валутен фонд (МВФ) в извадка от Доклада за световната финансова стабилност, който ще бъде представен следващата седмица на официална среща във Вашингтон с представители на МВФ, Световната банка и финансовите министри на Г-20.

Фокусът на срещата ще бъде именно върху координирането на плановете за финансова реформа в Америка и Европа. Отделни правителства вече повече от година работят върху начините за предотвратяването на нова икономическа криза. Но МВФ акцентира, че липсват детайли за много от регулаторните предложения, както и за нивата на прогрес  в осъществяването на тези предложения в отделните държави. Фондът е загрижен, че липсва яснота около идентифицирането и класифицирането на различните финансови институции и компании, както и около реалната оценка на риска особено при компаниите емблематично наречени в последната година „твърде големи, за да се сринат.”

Европа, Великобритания и САЩ вече са направили първите стъпки за създаването на финансови регулаторни правила, които да контролират компаниите, но е необходимо техните действия да бъдат прецизно координирани. Необходими са точни мерки за идентифицирането на систематичната важност на дадена компания или финансова институция, тъй като по този начин е възможно да бъде избегната ситуацията от последната финансова криза, при която финансовите проблеми в една компания се разпространиха в много други, свързани с нея, бизнеси. Без бързи специфични действия в тази насока самите регулатори ще бъдат изкушени да позволят определени компании да се превърнат в твърде големи и твърде важни. МВФ настоява, че дори поведението на финансовите регулатори трябва да бъде контролиран много стриктно.

Очаква се Американският сенат да започне разглеждането на Закона за финансовата реформа този месец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов