Избрани Новини
Ути Бъчваров ще готви три дни на Събора на овцевъдите
Съборът отново ще се проведе на манастирските поляни край Лясковец
Ути Бъчваров ще готви три дни край Петропавловския събор по време на Националния събор на овцевъдите в България от 8 до 10 май. Кулинарният спец ще покаже стари забравени рецепта ще демонстрира майсторлъка си в приготвянето на традиционни гергьовденски рецепти.
В първият де на събора от 12,00 ч. на манастирските поляни е кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“, в което Ути ще покаже автентични рецепти с агнешко и овче месо на повече от век, които днес почти не се прилагат. На 9 май в 16,00 ч. започва състезанието по майсторско обезкостяване на агнета. В него ще се включат фермерите на събора и всеки желаещ, стига да си носи нож, а голямата награда ще е живо агне. Надпреварата ще дирижира Ути, който ще подбере най-крехките мръвки за своите манджи на следващия ден.
В неделята на 10 май от 10,30 до 14,30 ч. кулинарният спец ще сготви най-голямата курбан чорба и агнешко с лук. Курбанът, който ще е една от атракциите на събора, ще бъде забъркан в исполински казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост. Ути Бъчваров ще демонстрира майсторлъка си и в приготвянето на агнешко с лук в другия свой гигантски уред – тигана, изработен от стар локомотив.
Публично месене на хляб, чевермета по родопски, много атракции, изложения на животни (овце, кози, кучета, коне и магарета), на продукти от овче и козе мляко и месо и различни състезания очакват посетителите на четвъртото издание на Националния събор на овцевъдите в България. В рамките му по традиция ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. Съборът се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България
Топ Новини